REVIEW: Première Garland en Minnelli

Een regenboog met een duistere kant
Door Josine Barthel

Spotlights, showbizz, het is de gewoonste zaak voor moeder en dochter; Judy Garland en Liza Minnelli. Altijd maar op het toneel en altijd een lach ergens vandaan toveren. Maar achter die glimlach, gaat niet altijd blijdschap schuil; het leven van beide vrouwen ging namelijk niet over rozen. Drugs, relaties die niet stand hielden en ga zo maar door. Ondanks dat de overeenkomsten groter waren dan de verschillen, wilde Minnelli op geen enkel punt vergeleken worden met haar moeder. Zij is wie zij is, en ze zijn niet hetzelfde.

Terwijl Minnelli (Janke Dekker) het nummer ‘Losing my mind’ inzet op de vooravond van haar 47e verjaardag, raakt ze ook echt even haar gedachten kwijt. Ze dwaalt af naar de vele herinneringen aan haar moeder, Judy Garland (Jelka van Houten). Garland overleed twaalf dagen na haar 47e verjaardag en Minnelli staat op het punt diezelfde leeftijd te bereiken. Overleeft Minnelli de leeftijd van haar moeder? Lukt het haar om het gebruik van drugs te vervangen door het leiden van een ander, beter, leven?

Garland & Minnelli is een mooie weergave van het leven van moeder en dochter en de vele overeenkomsten tussen die twee. Een verhaallijn is niet echt te ontdekken, de voorstelling bestaat met name uit dialogen en liedjes die elkaar opvolgen. De vrouwen discussiëren er op los, alles in een denkbeeldige verleden tijd. Ze discussiëren over de vele liefdes van Garland, later die van Minnelli, maar ook hoe Minnelli aan het moederen was in plaats van andersom. Vooral dingen waar ze ontevreden over waren en nog over zijn, komen naar voren.

Janke Dekker speelt de dochter van Jelka van Houten. Houten zorgt voor de komisch getimede opmerkingen en Dekker laat meer van haar ‘strijd in het leven’ zien. De twee zijn goed gecast en ook erg sterk op het vocale vlak, beiden op hun eigen manier. Theo Nijland, niet te vergeten, staande aan de zijde van de twee vrouwen, heeft ook een aangename zangstem om naar te luisteren. Hij neemt verschillende mannenrollen op zich en zet zich regelmatig achter de piano.

In Garland & Minnelli komen veel bekende nummers voor uit shows waar deze twee zelf in hebben gestaan. Daarnaast heeft Theo Nijland enkele nummers speciaal voor deze voorstelling geschreven. Nummers die uitstekend passen bij het genre en mooi zijn van sfeer.