REVIEW: Première Eindeloos

Humor en drama komen samen in Eindeloos
Door Elke Lodewijks

Een avond waarbij het thema zelfdoding centraal staat, en er hard gelachen wordt. Het kan, dat bewees het stuk Eindeloos donderdagavond. Tijdens de première van het familiedrama werd in de Leidse Schouwburg gespeeld met de emoties van het toegestroomde publiek.

Job Bovelander speelt de rol van Tom de Goede. Tom worstelt met zijn problemen en krijgt hulp van therapeut Anna Jong, een rol van Manouk van der Meulen. De openingsscène van het stuk, waarin Tom en Anna innig dansen, wordt gevolgd door een sessie waaruit blijkt dat Tom speelt met de gedachte zichzelf van het leven te beroven. Het blijkt een terugblik te zijn, als vervolgens te zien is dat Toms achtergebleven familieleden proberen om te gaan met het verdriet dat bij Toms dood komt kijken.

Diana Dobbelman kan op veel reacties van het publiek rekenen door haar rol van moeder Bettina de Goede. Pijnlijk en ontroerend is het om te zien hoe Bettina gek wordt van verdriet om haar zoon Tom. Maar af en toe is ze ook erg komisch. Bettina’s andere zoon Jeff, een rol van Geert Hoes, probeert de familie bij elkaar te houden. Terwijl zijn vrouw Roos, gespeeld door Marit van Bohemen, vindt dat iedereen de dood van Tom moet accepteren en door moet gaan met leven. Ook Anna heeft het moeilijk, ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar professionaliteit en de persoonlijke gevoelens die Tom bij haar heeft losgemaakt.

Theaterwerk Spiriet wil zelfmoord bespreekbaar maken en lijkt op de goede weg. Eindeloos biedt langere dialogen die niet alleen over suïcide gaan, maar ook onderwerpen als afscheid nemen en het verwezenlijken van dromen aan de kaak stellen. Deze monologen worden afgewisseld met bijvoorbeeld ruzies tussen familieleden die totaal uit de hand lopen. Vooral de uitspattingen van moeder toveren zo nu en dan een lach op het gezicht van toeschouwers.

Zo valt Bettina regelmatig uit tegen haar schoondochter. Er wordt erg hard gelachen tijdens de scène in het Chinese restaurant, als Bettina daar met tegenzin zit en duidelijk laat merken hoe ze over haar schoondochter denkt door haar te treiteren en haar de ‘waarheid’ te vertellen. De sfeer verandert als ze in een ober meent haar overleden zoon te herkennen. Even later is het juist weer muisstil in de zaal, als moeder emotioneel reageert op de uitspraak van haar schoondochter dat ze zich niet moet aanstellen. Ook de strubbelingen van Tom zelf en de wanhopige pogingen van zijn broer Jeff om de familie bij elkaar te houden, zijn aangrijpend.